Offerte

Online marketing voor kleine bedrijven: essentiële stappen en strategieën die je niet mag missen

De dag van vandaag is online marketing niet meer weg te denken, het is een absolute ‘must-have’ voor bedrijven van alle soorten en maten. Maar vooral voor kleine bedrijven is online marketing een kritische factor in hun succes. Het kan de zichtbaarheid vergroten, leads genereren en verkoop stimuleren. Daarnaast helpt digitale marketing om onnodige kosten te besparen en biedt het je bedrijf een voorsprong op de concurrentie.

En laten we eerlijk zijn, online marketing kan ook behoorlijk intimiderend zijn als je niet weet waar te  beginnen. Maak je echter geen zorgen, in deze blog verdiepen we ons in de essentiële stappen en strategieën om online marketing succesvol in te zetten voor jouw kleine onderneming.

Stap 1: Ken je publiek (en nee, we hebben het niet over hun favoriete muziekgenre 😉)

Online marketing begint bij het begrijpen van uw doelgroep. Wie zijn ze? Wat willen ze? En waar kan je hen (online) vinden? Dit zijn cruciale vragen die je moet stellen voor je marketingboodschappen uitschrijft of kanalen kiest om hen te bereiken.

Je publiek kennen is helemaal niet zo simpel als het opzoeken van hun favoriete muziekgenre of hun laatste Instagram-post stalken. Marktonderzoek is de sleutel tot het begrijpen van je publiek. Zo’n onderzoek kan je voeren aan de hand van verschillende technieken: van serieuze enquêtes tot het interviewen van willekeurige mensen op straat. Maar als je echt een stap verder wilt gaan, is het verzamelen van feedback van klanten de meest waardevolle bron van informatie om beter inzicht te krijgen in hun gedachten en ervaringen met je bedrijf.

 

Stap 2: Bouw een efficiënte website

Een website is de basis van je online marketingstrategie. Je website moet er goed uitzien, gebruiksvriendelijk zijn en bezoekers boeien. Maar hoe maak je nu een website die de aandacht trekt en indruk maakt op je klanten? We sommen enkele belangrijke elementen op die je website zeker moet bevatten.

Relevante inhoud

Maak gebruik van interessante en waardevolle inhoud om je bezoekers te informeren en te boeien. Als het bijdraagt aan je merk, voeg dan gerust grappige memes, kattenfoto’s of dansvideo’s toe. Zolang je publiek maar geïnteresseerd blijft!

Duidelijke call-to-actions

Geef je bezoekers een duidelijke richting – of het nu gaat om het kopen van een product, het invullen van een formulier of het bellen van je bedrijf. Wees niet verlegen, vertel hen wat je wilt dat ze doen!

Responsief design

Je website moet er op elk apparaat goed uitzien, van desktop tot smartphone. Dus als je site eruitziet alsof hij is ontworpen in de tijd van de Spice Girls, is het misschien tijd voor een upgrade.

Snelle laadtijd

Niemand heeft tijd om te wachten tot je website eindelijk is geladen. Zorg er dus voor dat je site snel laadt om te voorkomen dat je bezoekers afgeleid worden door dat ene berichtje waar ze al even op wachten.

 

Stap 3: Zorg dat uw website in de smaak valt bij zoekmachines (SEO)

Je weet wat ze zeggen: als je niet gezien wordt in Google, dan besta je niet. Zoekmachine optimalisatie of Search Engine Optimization (SEO) is daarom van groot belang voor kleine bedrijven die online willen groeien. Maar wat houdt SEO eigenlijk in? We lijsten enkele belangrijke elementen van SEO op.

Zoekwoordonderzoek

Je moet weten welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om naar uw producten of diensten te zoeken. Eens je weet welke termen je publiek ingeeft, kan je deze zoekwoorden slim in je website-content verwerken.

On-page optimalisatie

On-page optimalisatie omvat het optimaliseren van de content op je website – inclusief titels, beschrijvingen, koppen, tekst en afbeeldingen. Daarnaast richt on-page optimalisatie zich ook op het optimaliseren van de website-architectuur en de interne linkstructuur, zodat Google uw website beter kan begrijpen.

Off-page optimalisatie

Dit omvat het verbeteren van de autoriteit van uw website door middel van linkbuilding, social media sharing en online directories – zodat Google ziet dat anderen ook van jouw website houden.

Technische SEO

Ook de technische aspecten van je website moeten geoptimaliseerd worden. Denk aan de laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid, beveiliging en indexering door zoekmachines. Zo heeft Google geen reden om jouw website te negeren.

 

Stap 4: Profiteer van social media om je merk te laten stralen

Wie zei dat vrienden maken allen voor persoonlijke doeleinden is, had het goed mis. Sociale media is een geweldige manier om vrienden of connecties te maken die je bedrijf en je merk laten stralen. Volg deze stappen om social media effectief te gebruiken:

Kies de juiste kanalen

Selecteer de socialemediakanalen waar jouw doelgroep actief is. Als je doelgroep graag dingen ‘liket’, verkiezen ze misschien Facebook als communicatiekanaal. Houden ze van mooie foto’s? Dan is Instagram eerder het perfecte kanaal. Houdt je doelgroep graag een gesprek op gang, dan verkiezen ze misschien eerder Twitter.

Creëer boeiende verhalen

Vertel verhalen over jouw merk die aantrekkelijk zijn voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat je content bestaat uit afbeeldingen, video’s, berichten en misschien zelfs een beetje humor.

Wees sociaal

Ga in gesprek met jouw volgers door in te gaan op hun reacties en hun vragen te beantwoorden. Vergeet niet om af en toe een beetje persoonlijkheid toe te voegen. Dat geeft je bedrijf een gezicht.

Promoot jouw bedrijf

Door gebruik te maken van betaalde advertenties, wedstrijden en promoties kan je je bedrijf op sociale media promoten. Maar wees niet te veeleisend, niemand houdt van een opdringerige vriend.

 

Stap 5: Gebruik e-mailmarketing om uw klanten te bereiken (en hun inbox te veroveren)

Voor kleine bedrijven is e-mailmarketing een doeltreffende manier om klanten te bereiken en extra te betrekken. Het kan verkeer naar jouw website genereren, naamsbekendheid vergroten en verkoop stimuleren. We geven je enkele tips om met e-mailmarketing van start te gaan.

Bouw een e-maillijst

Het is belangrijk om een e-maillijst op te bouwen met klanten en potentiële klanten die toestemmingen gaven om je e-mails te ontvangen. Probeer hen niet te spammen, anders ben je net zoals die vervelende verkoper die je telefoon blijft bellen tijdens het avondeten.

Maak boeiende content

Niemand wil e-mails ontvangen die net zo opwindend zijn als de handleiding van een stofzuiger. Maak je e-mails aantrekkelijk met nieuwsbrieven, productupdates, aanbiedingen en kortingen die je lezers echt willen lezen.

Personaliseer je e-mails

Personalisatie kan de betrokkenheid van je lezers vergroten. Gebruik de voornaam van de ontvanger in de aanhef en segmenteer uw lijst op basis van interesses en voorkeuren. Zo voelen je klanten zich echt speciaal en niet alsof ze de zoveelste in de rij zijn.

Test en meet je campagnes

Stuur niet zomaar een e-mail de wereld in, in de hoop dat die aanslaat. Test en meet je e-mailcampagnes om te zien wat werkt en wat niet werkt. Pas je strategie aan op basis van de resultaten en blijf de inboxen van je klanten veroveren.

 

Stap 6: Gebruik betaalde advertenties om je bereik te vergroten

Betaalde advertenties zijn de superhelden van de marketingwereld. Ze kunnen je bereik vergroten en nieuwe klanten naar je bedrijf brengen. Hieronder vind je enkele belangrijke stappen om je eigen advertentie-superheld te worden.

Identificeer je doelgroep

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hen drijft om te kopen. Als je dit begrijpt, kunt je gerichte advertenties maken die bij je publiek resoneren.

Kies het juiste advertentieplatform

Er zijn verschillende platforms beschikbaar, zoals Google Ads, Facebook Ads, LinkedIn Ads en meer. Kies het platform dat het beste past bij je doelgroep en doelstellingen.

Maak boeiende advertenties

Je advertenties moeten aantrekkelijk zijn en je doelgroep aanmoedigen om actie te ondernemen. Dit kan inhouden dat je gebruik maakt van aantrekkelijke afbeeldingen, pakkende koppen en duidelijke oproepen tot actie.

Bepaal je budget

Het is belangrijk om een realistisch budget te bepalen voor je betaalde advertentiecampagnes. Houd je uitgaven goed in de gaten om te voorkomen dat je budget over de kop gaat.

Meet en optimaliseer je campagnes

Monitor je advertentiecampagnes en optimaliseer deze op basis van de resultaten. Pas je strategie aan op basis van wat werkt en wat niet werkt, en zie hoe je bereik toeneemt als nooit tevoren.

 

Stap 7: Analyseer je resultaten, vier je successen en leer van je fouten

Als het op online marketing aankomt, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat werkt, maar ook naar wat niet werkt. Door je resultaten te analyseren en je strategie aan te passen, kan je je succes vergroten en je mislukkingen minimaliseren. Maar vergeet niet om ook je successen te vieren! We sommen enkele belangrijke factoren op die je helpen meten en vieren.

 • Websiteverkeer: Meet hoeveel bezoekers je website ontvangt en waar ze vandaan komen.
 • Conversies: Analyseer hoeveel websitebezoekers daadwerkelijk klant of lead worden.
 • Social media engagement: Bekijk hoeveel likes, shares, comments en volgers je socialemediakanalen genereren.
 • E-mail ‘open rates’ en klikfrequenties: Meet hoeveel mensen je e-mails openen en doorklikken.
 • ROI: Meet de ‘Return of Investment’ (ROI) van je marketingsinspanningen.

Conclusie

Kleine bedrijven die online marketing serieus nemen, hebben een flinke voorsprong op hun concurrentie. Door bovenstaande stappen te volgen kan je je merk promoten, klanten aantrekken en de verkoop van je bedrijf stimuleren.

Geen tijd om dit allemaal zelf te doen? Geen zorgen! Grafoman helpt je met de digitale marketing van jouw bedrijf. Want zeg nu zelf, wie heeft er tijd om te slapen als er online verkopen te scoren zijn? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

 

Stel je vraag

Download ons gratis e-book ‘20 tips voor jouw digitale marketing

Wil jij het meeste uit jouw digitale marketing halen? Download dan nu ons meest recente e-book met maar liefst 20 tips voor digitale marketing! Ontdek hoe je jouw online aanwezigheid kunt verbeteren en meer klanten kunt bereiken. Klik hieronder om het e-book gratis te downloaden en ontdek hoe je jouw digitale marketingstrategie naar een hoger niveau kunt tillen.

 

Gratis downloaden

  Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  Inschrijven

  Gerelateerde blogberichten

  ?>
  05.01.2023

  Grafoman wenst iedereen een gelukkig nieuw jaar!

  Wat een jaar! Bedankt voor alle kansen, samenwerkingen en creatieve uitdagingen. Ons team stond elke keer vol enthousiasme klaar om…

  Lees meer

  ?>
  04.10.2023

  Phishing en online fraude: bescherm jezelf online

  Tegenwoordig zien we steeds meer aanvallen van phishing of online fraude verschijnen. Helaas zijn deze niet meer weg te denken,…

  Lees meer