Offerte

Phishing en online fraude: bescherm jezelf online

In het huidige digitale tijdperk gaat gemak hand in hand met nieuwe uitdagingen, zoals phishing en online fraude, waarbij digitale oplichters uit zijn op je persoonlijke informatie, financiële gegevens en inloggegevens. Dergelijke aanvallen zijn helaas aan de orde van de dag, maar met wat kennis en voorzorgsmaatregelen kan je jezelf alvast online beschermen.

Wat is phishing?

Phishing is de praktijk waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare entiteiten om jouw persoonlijke gegevens (zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en andere vertrouwelijke gegevens) te ontfutselen. Dit doen ze vaak via e-mails, berichten of nagemaakte websites die er bedrieglijk realistisch uitzien.

 

Soorten phishing en online fraude: ken de vormen van digitaal bedrog

Er bestaan heel wat vormen van phishing of online fraude. Het is belangrijk om steeds waakzaam te blijven van deze bedreigingen en jezelf te beschermen tegen digitale criminelen. We sommen de 9 meest voorkomende voorbeelden van digitaal bedrog even op.

E-mail phishing

Dit is de klassieke vorm van phishing waarbij je een e-mail ontvangt die er vrij verdacht uitziet en vaak ook een link bevat die je naar een valse website leidt. De afzender doet zich voor als een legitiem bedrijf en probeert zo je gegevens te achterhalen.

Spear Fishing

Deze aanvallen zijn gerichter dan e-mail phishing. Oplichters richten zich specifiek op individuen of organisaties en verzamelen vaak persoonlijke informatie om hun aanvallen geloofwaardiger te maken.

Vishing

Bij Vishing of ‘Voice phishing’ krijg je een telefoontje van iemand die zich voordoet als een legitieme instantie. Ze proberen dan je persoonlijke informatie telefonisch te verkrijgen.

Smishing

Smishing of ‘SMS phishing’ is vergelijkbaar met e-mailphishing. In dit geval ontvang je dan een verdacht bericht via SMS.

Pharming

Pharming is een vorm van phishing waarbij een DNS-server aangevallen en wordt het IP-adres achter een bepaalde domeinnaam gewijzigd. Zo wordt je dus omgeleid naar een valse website zonder dat je het zelf doorhebt, zelfs als je de juiste URL intypt.

Online shopping fraude

Bij online shopping fraude komen bezoekers terecht op een valse e-commerce website die er net echt uitziet. Slachtoffers betalen dan voor producten die ze uiteindelijk nooit te zien krijgen.

Ransomware

Dit is geen vorm van phishing, maar eerder een vorm van een cyberaanval. Criminelen infecteren in dit geval je computer met malware en eisen losgeld om je gegevens vrij te geven.

Online dating fraude

Dit is een vorm van online fraude waarbij oplichters valse identiteiten aannemen op online datingplatformen en zo geld of persoonlijke informatie van hun slachtoffers proberen verkrijgen.

Loterij fraude

In dit geval ontvang je een melding dat je een loterij hebt gewonnen waar je nooit aan hebt deelgenomen. Om je prijs te claimen, moet je persoonlijke gegevens verstrekken of een vergoeding betalen.

Hoe kan je phishing herkennen?

Tijd om je innerlijke Sherlock Holmes boven te halen! Bij Grafoman hechten we veel belang aan de veiligheid van onze klanten. Daarom bieden we je enkele tips om zelf na te gaan of iets daadwerkelijk een nepbericht is.

 • Wees alert: open geen e-mails van onbekende afzenders en klik niet op verdachte links of bijlagen.
 • Controleer de afzender: een e-mailadres van Grafoman is altijd naam@grafoman.be of afdeling@grafoman.be. Als je spelfouten ziet of verdachte e-mailadressen, moet je op je hoede zijn. Kijk ook niet enkel naar de naam van de afzender in de mail, maar kijk ook of die effectief overeenkomt met de naam in het e-mailadres.
 • Controleer altijd de link: Door met je muis over een link te bewegen (zonder erop te klikken) kan je nagaan of het om een realistisch adres gaat.
 • Let op grammaticale fouten: Phishingberichten bevatten vaak spelfouten en onjuist taalgebruik. Officiële instanties zullen je steeds contacteren met professioneel taalgebruik.
 • Wees terughoudend bij dringende verzoeken: Phishingaanvallers proberen vaak dringende actie te vereisen. Wees voorzichtig en verifieer de authenticiteit van het verzoek voordat u actie onderneemt.
 • Wees voorzichtig met sociale media: Op sociale media kunnen oplichters valse accounts aanmaken en zich voordoen als bekenden/professionele bedrijven. Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie op sociale media en verifieer steeds de identiteit van mensen voordat je op hun verzoeken ingaat.

Iemand binnen ons team kreeg onderstaande e-mail. Het is het perfecte voorbeeld van zo’n phishingaanval waarbij een e-mail uit naam van onze zaakvoerder Willy De Praeter verstuurd werd. Maar als je dieper gaat kijken, heb je al meteen door dat het om een valse e-mail gaat.

 

 

Ook op Facebook neemt het aantal phishingaanvallen toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om de melding dat er iets mis is met je Facebook Bedrijfspagina, waarbij ze je vragen om op een bepaalde link te klikken. Hieronder kan je daar een voorbeeld van bekijken.

 

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing?

 • Geef nooit persoonlijke informatie via e-mail of berichten, tenzij je 100% zeker bent dat het legitiem is.
 • Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor je online accounts en vermijd het hergebruiken van oude wachtwoorden die je al tientallen keren gebruikt hebt.
 • Houd je software up-to-date.
 • Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media, ook daar kunnen oplichters informatie van halen.

Wat te doen bij phishing?

Denk je het slachtoffer te zijn van een phishingaanval? Meld deze poging onmiddellijk aan de lokale autoriteiten en relevante instanties, zoals bijvoorbeeld je bank. Wees niet bang om tijdig aan de alarmbel te luiden!

Eerder omschreven we de verschillende vormen phishing en online fraude. Phishingtechnieken zijn echter te vergelijken met een kameleon: ze passen zich voortdurend aan. Blijf dus vooral op de hoogte van nieuwe trends en pas je beveiligingsmaatregelen daaraan aan. Daarnaast raden we ook het gebruik van sterke beveiligingssoftware aan, zoals firewalls en antivirusprogramma’s, om jezelf online te beschermen.

Onthoud vooral: in de wereld van phishing en online fraude is voorkomen belangrijker dan genezen! Wees dus altijd op je hoede en bescherm je persoonlijke gegevens met hart en ziel. Twijfel je toch of een bericht afkomstig van Grafoman verdacht is? Aarzel dan niet om meteen contact met ons op te nemen!

  Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  Inschrijven

  Gerelateerde blogberichten

  Grafoman - Digitale marketing ?>
  02.05.2023

  Online marketing voor kleine bedrijven: essentiële stappen en strategieën die je niet mag missen

  Online marketing is essentieel voor het succes van kleine bedrijven, omdat het de zichtbaarheid kan vergroten, leads kan generen en…

  Lees meer

  ?>
  01.12.2023

  Creatieve chaos met een vleugje AI

  Met een vleugje AI en heel wat creativiteit toverden we ons gebouw om tot een winters tafereel. Benieuwd naar het…

  Lees meer