Offerte

Een nieuw logo en een bijhorende huisstijl voor Avelgem.

Een nieuw logo voor een stad of gemeente maak je niet zomaar. Aanbestedingen, brainstormsessies, logovoorstellen, vergaderingen … Kortom, er komt heel wat bij kijken om een huisstijl te ontwikkelen. Gelukkig heeft het creatief team van Grafoman al een pak ervaring op z’n naam staan.

Een huisstijl ontwerpen, dé favoriete bezigheid van menig designer. En zo ook van die van ons. Het enthousiasme was dan ook groot toen bleek dat we de opdracht binnengehaald hadden. Het ontwerpen van zo’n logo en bijhorende huisstijl is niet alleen een boeiende en creatieve opdracht, het is ook gewoon leuk om het eindresultaat te kunnen bewonderen als je de gemeente of stad doorkruist. Van het binnenrollen van de aanbesteding in onze mailbox tot de implementatie van de huisstijl, we nemen je graag mee doorheen de verschillende fases van het proces.

AVELGEM

Aanbesteding

Overheidsopdrachten staan of vallen met een goed dossier. Zo’n dossier is de basis voor elke aanbesteding. Gemeente Avelgem stuurt een opdracht uit, wij (en enkele andere bureaus) maken een gedetailleerde offerte met bijhorend dossier waarin uitvoerig beschreven staat hoe we het project zullen aanpakken. De onderneming met de beste offerte en het beste dossier haalt de opdracht binnen. Grafoman dus in dit geval.

 

Briefing

Meestal is de concrete inhoud van de opdracht uitgebreid terug te vinden in de offerteaanvraag. Toch nemen we altijd nog even de tijd om langs te gaan bij de klant voor een extra briefingsmoment. Zo leren we het projectteam beter kennen en zijn we goed op de hoogte van hun wensen voor het nieuwe logo en de uitstraling die zij trachten te bekomen met hun volledige nieuwe huisstijl. Daarna is het aan onze designers om uit de startblokken te schieten.

 

Ontwerp logo

Het eerste puntje op de planning: een brainstormsessie. De designers worden gebriefd, de potloden worden geslepen en ontelbare concepten worden vlot uitgewisseld. Daarna worden de verschillende ideeën omgezet in digitale ontwerpjes. Na enkele interne feedbackrondes en optimalisaties worden de drie beste logo’s voorgesteld aan de projectgroep. The moment of truth.

LogoAvelgem

 

Feedback & afwerking

De eerste voorstelling van de potentiële logo’s is altijd erg zenuwslopend. Het is een uitdaging om het DNA van een gemeente of stad samen te vatten in een uniek en creatief logo. Gelukkig was de Avelgemse projectgroep meteen fan van onze voorstellen. Enkele feedbackrondes later staat het logo op punt en zijn we klaar voor de volgende fase: de huisstijl.

 

Uitwerking huisstijl

Een huisstijl, wat is dat precies? Zoals Wikipedia het zou zeggen: Een huisstijl is de visuele identiteit van een organisatie. Je kan hierin zo ver gaan als je zelf wilt. Voor KMO’s wordt de huisstijl vaak beperkt tot een aantal afspraken over kleurgebruik en typografie, vergezeld van een aantal ontwerpjes voor naamkaartjes, omslagen en briefhoofden. Voor instellingen zoals gemeente Avelgem gaat het veel verder dan dat. Denk maar aan: persmappen, balpennen, kledij, nieuwsbrieven, bewegwijzering, vlaggen, banners, flyers, magazines, wagenbelettering, website … We kunnen zo wel nog even doorgaan. Samengevat, gemeente Avelgem beschikt nu over een erg uitgebreide huisstijl. Alles wordt ontworpen door onze designers en door middel van correctierondes en terugkoppeling met het projectteam op punt gezet.

LogoAvelgem

 

Huisstijlhandboek

Alle richtlijnen omtrent de huisstijl worden samen met de verschillende ontwerpen verzameld in een huisstijlhandboek. Dit is een handige tool die de stad of gemeente later kan gebruiken bij het verder uitrollen van de huisstijl. Ook hier voorzien we nauw overleg met het projectteam, zodat op het einde van de rit het handboek en de bijhorende bestanden helemaal klaar zijn voor gebruik.

 

Implementatie

Eens alles op punt staat, is het tijd voor de implementatie van de huisstijl. Dat kan in verschillende fases gebeuren, of gewoon in één keer. Gemeente Avelgem koos voor dat laatste. Hun team ging volle bak aan de slag om de huisstijl op zoveel mogelijk manieren meteen te implementeren. Doorkruis jij binnenkort de gemeente Avelgem? Dan zal je zeker het nieuwe logo op talrijke communicatiedragers kunnen spotten!

Huisstijl voor avelgem

 

Je leest het, er komt heel wat kijken bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl voor een stad of gemeente. Gelukkig weet ons team er wel weg mee!

  Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  Inschrijven

  Gerelateerde blogberichten

  SEO en SEA digitale marketing ?>
  16.11.2020

  Zo scoor je hoger in de zoekresultaten, SEO en SEA!

  Verkopen via je webshop of leads binnenhalen via je website. We willen het allemaal. Het hangt echter van heel wat…

  Lees meer

  Complimentendag marketingbureau grafoman ?>
  01.03.2021

  Complimentendag 2021, een mooie getuigenis van een klant!

  Complimentjes, iedereen wordt er gelukkig van. Van een bevestigend schouderklopje tot een vrolijke reactie van een opgetogen klant, complimentjes kunnen…

  Lees meer