Offerte

6 soorten lettertypes die perfect passen bij jouw ontwerp.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een ontwerp is het lettertype. Elk type is uniek en heeft een eigen betekenis. Het is dus nuttig om weten welke soort je gebruikt in welke situatie. Je wil een tekst in de juiste stijl die goed leesbaar is en bovendien goed matcht met de rest van jouw ontwerp.

Laat ons eerst één van de bekendste types onder de loep nemen: Comic Sans.
Nadien verdiepen we ons in de overige soorten en wanneer je deze best toepast.

Het ontstaan van Comic Sans

In 1994 ontwierp Microsoft ontwikkelaar en type designer, Vincent Connare, Comic Sans als een levendig lettertype voor kinderen en tieners. Oorspronkelijk ontwierp hij dit voor Microsoft Bob, een programma met als doel om de windowsgebruikers een makkelijke en navigeerbare interface te bieden. Het programma met geïntegreerde “assistent”, Rover, communiceerde met de gebruiker aan de hand van tekstballonen. Om de boodschap over te brengen, besloot Microsoft (tot grote frustratie van Connare) het Times New Roman lettertype te gebruiken.

Helaas was Connare net te laat met zijn ontwikkeling. Microsoft Bob werd gelanceerd met Times New Roman als standaardlettertype.

Enkele jaren later werd Comic Sans wel opgenomen in verschillende softwareprogramma’s en Windows 95. Het werd onmiddellijk zeer populair. Het speelse en vrolijke lettertype was ontstaan. Toch is niet iedereen fan van Comic Sans. Ontwerpers zijn van mening dat het geen plaats heeft in zakelijk gebruik. Het gebruik ervan in lange teksten zorgt voor een slechte leesbaarheid. Wij bij Grafoman kiezen dus liever voor een ander lettertype.

Maar met meer dan een half miljoen lettertypes, hoe weet je nu welk lettertype bij jouw ontwerp past? Onze designers maakten voor deze blog een handig overzicht op basis van de classificatie waarvan ook onze meest gebruikte software ‘Adobe Creative Cloud’ gebruik maakt.

 

Serif Fonts (geschreefde lettertypes)

Serif fonts worden beschouwd als het eerste soort lettertype. Serifs zijn de kleine lijntjes die aan letters vastzitten. Hun oorsprong is een mysterie; één theorie suggereert dat ze ontstonden toen schriftgeleerden met hun penselen of ganzenveren kleine streepjes achterlieten wanneer ze elke pennenstreek afmaakten. Dit evolueerde naar het opzettelijk toevoegen van kleinere strepen in meer regelmatige, kunstzinnige manieren. Die decoratieve strepen werden een verwacht onderdeel van de letters. Met de komst van de drukpers werden deze schreefletters een algemene waarde. Ze worden ook vaak gebruikt in boeken, tijdschriften en kranten, omdat serif-lettertypes vaak meer leesbaarheid geven op kleinere schaal. Als je een lettergrootte van 9 punt leest in een gedrukt boek, helpen serifs je om de lettervormen te onderscheiden en zorgen ze voor een flow tijdens het lezen.

Serif fonts worden vaak geassocieerd met traditie, cultuur, klasse en vertrouwen. Veel bekende merken gebruiken schreeflettertypes. Vooral merken in de vastgoed-, mode- en financiële sector maken hier gebruik van. Ook in het dagelijks leven worden schreeflettertypes vaak gebruikt. De bekendste voorbeelden zijn Times New Roman, Georgia en Garamond. We zijn zeker dat deze je bekend in de oren klinken.

 

Sans Serif Fonts

Een schreefloos lettertype is, zoals de naam doet vermoeden, een lettertype zonder schreef. Ze zijn vrij eenvoudig en hebben lijnen die meestal overal even breed zijn. Hierdoor ogen ze beter op een scherm en zijn ze makkelijker leesbaar dan de Serif lettertypes.
Deze fonts zijn populair bij merken en worden meestal als moderner beschouwd.
In 1928 werd Futura één van de eerste populaire schreefloze lettertypes en andere zoals Helvetica volgden al snel. Bedrijven kiezen vaak voor dit soort fonts als ze minder traditioneel willen overkomen en een strakker imago willen.

Een groot voordeel van schreefloze lettertypes is dat ze gemakkelijker te lezen zijn op schermen. Als je een site ontwerpt, zijn deze lettertypes meestal de beste keuze, omdat leesbaarheid een probleem is op kleine schermen of schermen met een lagere resolutie.
Ze zijn tevens geschikt voor bewegwijzering of bewegwijzeringstoepassingen. Chauffeurs moeten namelijk een klein lettertype vanop grote afstand kunnen lezen en in dat geval zijn schreefloze letters de ideale oplossing.
Ook als er weinig ruimte is voor tekst, bewijzen de sans serif fonts hun nut. Borden, tekst in apps en namen op kaarten zijn meestal schreefloos.

 

Slab-serif

Een slab serif is een schreeflettertype waarbij de schreef geblokt staat. Hierdoor ziet het lettertype er stevig uit. Dit in tegenstelling tot het meer verfijnde uitzicht van een traditionele serif. Slab serifs hebben over het algemeen minder contrast dan andere serifs, wat bijdraagt tot hun zware, vaak dramatische voorkomen. Slab-serifs worden meestal gebruikt wanneer een stevig lettertype nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor boekomslagen, affiches, advertenties of logotypes. Populaire schreeflettertypes zijn Rockwell, Clarendon, Serifa, Courier en Memphis.

 

Handwritten Fonts

Zoals de naam het vermeldt, zien deze lettertypes eruit alsof ze met de hand zijn geschreven, meestal met een pen of marker. Binnen deze brede categorie vind je een reeks stijlen die de variaties en subtiele verschillen in het echte handschrift weerspiegelen. Het verschil tussen script en handwritten fonts is misschien niet zo duidelijk, maar is gebaseerd op het feit dat script lettertypes decoratief of kalligrafisch van aard zijn, terwijl echte handwritten fonts de schrijfstijl weergeven die men in een brief zou gebruiken. Deze stijl wordt vaak gebruikt om documenten een persoonlijke touch te geven.
Voorbeelden van handgeschreven lettertypes zijn FF Mr K, ITC Zemke Hand, en Cavolini.

 

Script

Scriptlettertypes zijn ontworpen om de bloemrijkheid en kunstzinnigheid van traditionele handlettering en kalligrafie weer te geven. Ze geven de indruk alsof ze met een pen, penseel of marker zijn geschreven. Scriptlettertypes zijn meestal decoratief van aard en worden gebruikt zoals men een displaylettertype zou gebruiken. Hiermee bedoelen we dat ze eerder gebruikt worden om een statement te maken dan om tekst te zetten. Ze zijn populair bij briefpapier, logotypes, branding en posterontwerp. Scriptlettertypes kunnen ook worden gecombineerd met een reeks andere lettertypestijlen om verschillende stemmingen te creëren. Populaire scriptlettertypes zijn Bickham Script en Kunstler script.

 

Monospace Fonts

Lettertypes waarvan alle letters dezelfde breedte hebben, noemen we Monospace Fonts. Er zijn verschillende monospace-lettertypes die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Je vindt ze vaak terug in technische documenten, omdat ze een consistente opmaakstijl hebben. Ze kunnen ook nuttig zijn bij het maken van presentaties of rapporten, omdat ze helpen de tekst overzichtelijk te houden.

 

Conclusie

Of je nu een factuur, uitnodiging of flyer maakt; een geslaagd ontwerp hangt altijd af van het gekozen lettertype. We weten dat Comic Sans er verleidelijk uitziet om te gebruiken, maar vragen je toch om stil te staan bij de boodschap die je wil overbrengen.

Heb je na het lezen van onze blog toch nog vragen of laat je het ontwerpen liever aan onze designers over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

  Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  Inschrijven

  Gerelateerde blogberichten

  ?>
  30.12.2021

  Grafoman wenst je een fantastisch nieuw jaar!

  We konden het bijna niet stilhouden, maar het is ons toch gelukt. Ons nieuwjaarsfilmpje gaat vandaag in première! Het resultaat…

  Lees meer

  ?>
  06.12.2022

  Waarom investeren in communicatie altijd een goed idee is

  In onzekere tijden besparen op je marketingbudget? Geen goed idee. We leggen je uit waarom investeren in communicatie verstandig is…

  Lees meer